OutoftheToolbox


Van businessidee naar start-up
 

Agenda

Helaas kon onderstaande sessie niet plaatsvinden (ivm sneeuwverwachtingen). Als alternatief hebben we video's gemaakt van de afzonderlijke presentaties. Zie onze pagina Boek voor deze video's.

Op woensdag 30 januari 2019 organiseren we samen om met onze uitgever Management Impact/Vakmedianet een inspiratiemiddag over het gebruik van het boek Van idee naar start-up in het hoger onderwijs. Doel van deze middag is docenten kennis te laten maken met het boek, de tools en hoe het momenteel wordt gebruikt in bijna 20 opleidingen, variërend van Toegepaste Psychologie en Communicatie tot Commerciële Economie en Fysiotherapie. Kennisdeling staat hierbij centraal.

Dus wil  je studenten een meer ondernemende houding leren aan te nemen of wil je dat ze met design thinking oplossingen bedenken voor (maatschappelijke) problemen door zich eerst goed in de markt en de klant te verdiepen? Of wil je dat ze een businessidee gaan uitwerken en gaan ondernemen?  

Kom dan naar deze inspiratiesessie en beleef hoe andere opleidingen zoals Toegepaste Psychologie in Leiden en Ondernemerschap & Retail Management in Amersfoort het boek gebruiken binnen hun curriculum.

Datum:               woensdag 30 januari 2019

Tijd:                    13.30 – 18.00 uur

Locatie:              Hogeschool Utrecht, locatie Amersfoort (Nieuwe Poort 21)

Deelname:         Gratis.

Om voldoende ruimte aan uitwisseling tussen de deelnemers te bieden is slechts een beperkt aantal inschrijvingen mogelijk (max. 40). Wacht dus niet te lang met aanmelden. Aanmelden kan door een mail te sturen aan docenten@managementimpact.nl

 

Lees hier meer over het programma


Blog

Drie extra bouwstenen voor je (duurzame) businessmodel
Net voor de zomer las ik in een artikel hoe Moyee Coffee blockchain inzet om arme koffieboeren te helpen. Wat een goed verhaal. Mooi om te zien hoe een nieuwe technologie als blockchain helpt om een keten transparanter en duurzamer te maken en wat voor effect dat heeft op je businessmodel.
Moyee Coffee wil de koffieketen eerlijker maken door de waarde die gecreëerd wordt in de koffieketen eerlijker te verdelen. Ondanks dat alle koffie afkomstig is uit ontwikkelingslanden, gaat slechts zo’n 15 procent van de waarde naar die landen. Door een deel van de keten naar de productielanden te verschuiven wordt de waarde beter verdeeld en profiteert het land van herkomst van de bonen van een groter deel van de opbrengt.
De why van Moyee Coffee – de koffieketen eerlijker en transparanter maken door Moyee Coffee FairChain genoemd - en de impact die ze willen realiseren - levens verbeteren in de productielanden - heeft grote invloed op de inrichting van hun businessmodel. In tegenstelling tot andere koffieleveranciers, vindt bijvoorbeeld het branden en verpakken plaats in het land van de herkomst van de bonen. Moyee Coffee verkoopt ‘alleen’ de koffie.
Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat je de Why, de drijfveren van het bedrijf, en de impact die je wilt realiseren niet los kunt zien van je businessmodel. lees verder

Nieuws   

Op donderdag 14 juni 2018 vond het Grootste Kennisfestival van Nederland 2018 plaats in het Havenkwartier in Deventer. Hier stond het delen van kennis centraal, maar er was ook muziek, theater, lekker eten en drinken. Helaas werkte het weer niet helemaal mee, maar dat mocht een gezellige sfeer niet drukken. Tijdens dit festival verzorgden wij in een van de theaterwagens aan de hand van het door ons ontwikkelde stappenplan een presentatie om startende ondernemers te helpen om stap-voor-stap van een businessidee te komen tot een product of dienst waar de klant ook echt op zit te wachten. We lieten aan de hand van een live voorbeeld zien hoe je (en hoe niet!) je concept goed kunt onderzoeken.

 ‘Ik heb een prachtige dag gehad en jullie boek besteld. Ik hoop dat jullie mij hiermee het laatste zetje geven om dat eigen bedrijf te starten waar ik al zo lang naar uitkijk. Jullie boek is precies wat ik zocht en waarom ik nog steeds niet begonnen ben. Ik zag door de bomen het bos niet meer.’ (anonieme deelnemer) 


 

In de week van 4- 8 juni 2018 werd voor de zesde keer de Week van de Mobiliteit georganiseerd. In die week organiseerde de Provincie Noord-Holland masterclasses, workshops, individuele gesprekken en uitwisselingen om een impuls te geven aan arbeidsmobiliteit, loopbaanontwikkeling, regionale samenwerking en kennisdeling. Vijfentwintig organisaties deden mee. Wij verzorgden de workshop Vanuit je passie je idee verwezenlijken. De zaal was gevuld met een diversiteit aan  werknemers – van brandweerman en politie agent tot beleidsadviseur – die allen willen starten met ondernemen. Sommige deelnemers hadden al een zeer concreet idee, anderen waren er nog niet helemaal uit. Mooi om te zien was het enthousiasme en de gedrevenheid om te gaan ondernemen. Bij de meesten was de benodigde passie zeker aanwezig en hebben we die door de workshop extra kunnen aanwakkeren (en concreet gemaakt). 

Dank voor de inspirerende sessie. We vonden het erg leuk om jullie hier te ontvangen. De deelnemers waren enthousiast. We gaan kijken of we intern de workshop ook kunnen geven aan onze brandweermannen die willen starten met ondernemen.’ (Marianne Hokke, Loopbaanadviseur en projectleider 2e loopbaan Brandweer Amsterdam Amstelland)